Houtworm herkennen

Het laten repareren van hout, zoals uw deurposten of kozijnen, kan om verschillende redenen noodzakelijk zijn. Schimmel of langdurige vochtigheid uiten zich vaak als de verf zich begint te onthechten, dit is een voorbode van houtrot. Dan is het noodzakelijk dat u dit laat vervangen of repareren. Maar schimmel of vocht zijn niet de enige oorzaken van ‘rot’ hout. Het belang van het herkennen van houtworm is de eerste stap om dit probleem op te lossen. Maar waaraan kunt u houtworm herkennen?

Er zijn verschillende soorten houtworm in Nederland. De verschillen in houtworm zijn niet al te groot, hieronder staat beschreven waar u op moet letten.

Hoe u houtworm kunt herkennen

Voordat u houtworm kunt herkennen is het belangrijk dat u weet dat de schade aan uw hout niet wordt veroorzaakt door de houtworm zelf, maar door de larve ervan. De larve van de gewone houtworm kunt u herkennen aan de vaalwitte kleur met een grootte van circa 7mm. U kunt houtworm herkennen aan ronde gaatjes in het hout, met een doorsnede van 3-6 mm. De kevers zelf kunt u herkennen aan de chocoladebruine kleur en hebben een ronde vorm. De eitjes herkent u aan de ovale vorm en de witachtige kleur.

De grote houtworm kunt u op dezelfde manier herkennen. De kleuren en afmetingen van het dier verschillen, maar het grootste belang in het herkennen van deze houtworm zijn de gaatjes in het hout. Gaatjes veroorzaakt door de larve zijn iets groter, zo’n 2,5 – 4mm. Ook kunt u de grote houtworm herkennen aan de geelachtige kleur van de larve, die ongeveer 11mm groot kan worden.

Zo kunt u dus de meest voorkomende houtworm herkennen, maar wat dan?

Een houtworm herkennen en dan?

Dat de houtworm een probleem is voor uw hout mag duidelijk zijn. Dat u de houtworm kunt herkennen is de eerste stap, maar wat is dan de volgende? Na het herkennen van de houtworm kunt u ervoor kiezen om deze zelf te bestrijden. Bij verschillende winkels verkopen ze bestrijdingsmiddelen, maar wij raden u aan om een bestrijdingsdienst in te schakelen, deze geven vaak een garantie dat de hele plaag is verwijderd.

Nadat de houtworm verwijderd is kan Enkt-Schilderwerken u helpen met de schade aan uw hout. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan om te zien wat wij voor u kunnen doen. Wij werken alleen met kwaliteitsproducten en bieden u betaalbare diensten met de beste kwaliteit en service.

Ongeacht de schade die de houtworm heeft veroorzaakt, wij kunnen deze schade altijd voor u verhelpen.